Walory zdrowotne
Mięso drobiowe:
- To źródło cennych witamin, tj.: A, B1, B2, B12, PP,
- Zawiera niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy,
- Jest odżywcze, lekkostrawne, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka oraz niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych,
- Dostarcza wielu cennych mikroelementów – w tym cynk, magnez i potas,
- Mniejsza zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym równa się jego mniejszą kalorycznością
Wieprzowina – zalety zdrowotne:
- Jest źródłem doskonałej jakości białka, zawierającego duże ilości aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć
- Jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K
- Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (czyli tiaminy), B2 (ryboflawiny), B6 (pirydoksyny) oraz B3 (niacyny)
- Jednocześnie jest bardzo dobrym źródłem żelaza. W 100 g mięsa wieprzowego zawarte jest około 1,2 – 1,8 mg żelaza
- Dostarcza energii. Tłuszcz wieprzowy składa się przede wszystkim z kwasów jednonienasyconych (dokładnie – z kwasu oleinowego 50 – 55%, który stanowi główny składnik oliwy z oliwek)
- Szczególne znaczenie ma występująca w dużych ilościach tkanka łączna wpływająca na cechy sensoryczne, a także przydatność technologiczną i kulinarną mięsa
Mięso wołowe:
- Praktycznie połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to korzystny dla zdrowia tłuszcz nienasycony.
100g chudej wołowiny zawiera około 20g białka pierwsze klasy. - Jedno z najlepszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, działając przy tym ochronnie na mięśnie.
- Dostarcza organizmowi witaminy B6 i B12. Obecność B12 pozwala na dotlenienie mięśni, gdyż współuczestniczy ona w wytwarzaniu czerwonych krwinek Witamina B6 natomiast uczestniczy w syntezie białka niezbędnego do budowy mięśni, a także wspomaga regenerację po wysiłku.
- Jest szczególnie bogate w L- karnitynę, która odgrywa ogromną rolę w przemianie energii w organizmie.
- Zapewnia wytrzymałość oraz wspomaga regenerację po wysiłku.
- Wyższa niż w kurczaku podaż żelaza. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny i mioglobiny.
- Jest bogata w alaninę.