sekretariat: 89 642 06 26 biuro@domi.org.pl

Mięsa białe i czerwone

Mięsa białe i czerwone

Posted By admin

miesa

Walory zdrowotne

Mięso drobiowe:

  • To źródło cennych witamin, tj.: A, B1, B2, B12, PP,
  • Zawiera niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy,
  • Jest odżywcze, lekkostrawne, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka oraz niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Dostarcza wielu cennych mikroelementów – w tym cynk, magnez i potas,
  • Mniejsza zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym równa się jego mniejszą kalorycznością

Wieprzowina – zalety zdrowotne:

  • Jest źródłem doskonałej jakości białka, zawierającego duże ilości aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć
  • Jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K
  • Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (czyli tiaminy), B2 (ryboflawiny), B6 (pirydoksyny) oraz B3 (niacyny)
  • Jednocześnie jest bardzo dobrym źródłem żelaza. W 100 g mięsa wieprzowego zawarte jest około 1,2 – 1,8 mg żelaza
  • Dostarcza energii. Tłuszcz wieprzowy składa się przede wszystkim z kwasów jednonienasyconych (dokładnie – z kwasu oleinowego 50 – 55%, który stanowi główny składnik oliwy z oliwek)
  • Szczególne znaczenie ma występująca w dużych ilościach tkanka łączna wpływająca na cechy sensoryczne, a także przydatność technologiczną i kulinarną mięsa

Mięso wołowe:

  • Praktycznie połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to korzystny dla zdrowia tłuszcz nienasycony.
    100g chudej wołowiny zawiera około 20g białka pierwsze klasy.
  • Jedno z najlepszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, działając przy tym ochronnie na mięśnie.
  • Dostarcza organizmowi witaminy B6 i B12. Obecność B12 pozwala na dotlenienie mięśni, gdyż współuczestniczy ona w wytwarzaniu czerwonych krwinek Witamina B6 natomiast uczestniczy w syntezie białka niezbędnego do budowy mięśni, a także wspomaga regenerację po wysiłku.
  • Jest szczególnie bogate w L- karnitynę, która odgrywa ogromną rolę w przemianie energii w organizmie.
  • Zapewnia wytrzymałość oraz wspomaga regenerację po wysiłku.
  • Wyższa niż w kurczaku podaż żelaza. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny i mioglobiny.
  • Jest bogata w alaninę.

karczek bez kościmięsień trójgłowy z łopatki

schab bez kości

  • 2016-05-03